Vaak worden belangrijke relaties die je hebt eens flink door elkaar geschud. Je probeert relaties die voor jou nu niet meer werken te veranderen of te beƫindigen. Je vormt nieuwe relaties die meer wederkerigheid hebben, meer gelijkwaardig zijn.

Deze relatie veranderingen worden meestal toegeschreven aan de dol makende effecten van de hormoonverandering. Zelden wordt begrepen dat deze hormoonverandering tijdens de overgang ook invloed heeft op de hersenen. Zo krijgen vrouwen bijvoorbeeld een scherper oog voor misstanden en onrecht.

 

Relatie met de partner

 

In het begin van dit proces zal de partner zich inzetten om je te begrijpen en te helpen. Hij verwacht dat deze verandering tijdelijk is. Tot hij in gaat zien dat dit niet het geval is.
Al snel voelt de partner zich dan machteloos waardoor er onenigheid en onbegrip gaat ontstaan. De vrouw is noodgedwongen om in haar eigen wereldje te overleven.

De partner voelt zich opzij gezet en kan niet meer tot haar doordringen. Ze is niet meer de vrouw die ze is geweest.

De verandering zet door. Beide partners staan nu los van elkaar. De vrouw, niet meer geplaagd door schuldgevoel, kan zichzelf hervinden. Elk op hun eigen manier zullen zij het patroon dat er was, kunnen gaan loslaten. Waarna ze beiden beginnen aan een nieuwe fase in hun relatie. Gelijkwaardig aan elkaar.