Het is niet ongewoon dat vrouwen tijdens de overgang sneller geïrriteerd raken, zelfs kwaad worden door zaken die ze eerder langs zich af lieten glijden. Het is bekend dat hormonen een rol spelen bij agressie en woede.

Dit betekent dat hormonale veranderingen het makkelijker maken om woede te voelen en ervaren.
Woede heeft bij vrouwen meestal een slechte naam. De enige woede die bij vrouwen als goed wordt ervaren, is de agressie van moeders die hun kinderen tegen gevaren beschermen.

Toch kan woede tijdens de overgang, mits je het als positieve kracht oppakt, een goede leidraad zijn om tot jezelf te komen.

 

De boodschap van woede

De woede die je tijdens de overgang ervaart heeft vaak een diepere betekenis. Zoals o.a.:

– Zelfopoffering
– Te veel verantwoording
– Onopgeloste zaken uit het verleden
– Onrecht wat je wordt aangedaan
– Het verlies van macht
– Beledigingen of kleineringen
– Niet kunnen rekenen op beloften of afspraken

 

Woede in jezelf voelen kan je onzeker maken.

Je kunt het gevoel hebben, dat als je er aan toegeeft je zult ontploffen en geen rem meer zult hebben. Woede voelt ook egoïstisch; alsof je er geen recht op zou hebben.
Het uiten van woede geeft je in het begin vaak een schuldgevoel: ” Wat ben ik toch een egoïst, mijn ouders hebben altijd alles voor mij gedaan ” of  “Ik heb toch een lieve man en kinderen” of “Mijn collega’s hebben het toch ook druk, ik had dat toch wel even kunnen doen” enz.
Het voelt alsof je eigenlijk niets hebt om over te klagen en je geen medelijden met jezelf mag hebben.
Toch, als je woede toestaat in jezelf, werkt het bevrijdend en brengt het je bij je emoties. Ingehouden woede kost je kracht en kan er zelfs voor gaan zorgen dat je lamgeslagen wordt.
Woede heeft dus een enorme kracht. Toch kan woede tijdens de overgang, mits je het als kracht oppakt, een goede leidraad zijn om tot jezelf te komen.

 

Ik heb al veel dames met dit probleem geholpen en die nu  dol blij zijn met het resultaat.

Niet meer schreeuwen tegen je kinderen en man terwijl deze niks verkeerds doen. Je niet meer schuldig voelen aan iets wat zomaar uit het niets naar boven komt. Wees verstandig en maak een afspraak zodat je weer lekker in je vel komt te zetten.