Seksualiteit en de overgang


vrouwelijke klachten

Consult vaak vergoed

Menopauze en seksualiteit, hierover doen de wildste verhalen de ronde.

Je seksleven zou helemaal afgelopen zijn door de vele klachten die de overgang met zich me brengt. Jij – en vaak ook je partner – beleven daardoor geen plezier meer aan de geslachtsgemeenschap. Het verlies van seksuele verlangens is één van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang meldt dat zij een daling van hun libido ervaren. 

Verminderende seksualiteit door menopauze, hoe komt het?

De periode van de menopauze brengt veranderingen met zich me die effect kunnen hebben op de seksualiteit en de beleving ervan. Een van de meest voorkomende veranderingen is een verminderde bloedtoestroming naar de vagina. Ook maken de klieren in het voorste deel van de vagina minder vocht aan. Daardoor kan de vagina droog worden, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn. Tijdens de periode rondom de menopauze komt vaginale droogte vaak voor. Pijn bij het vrijen en een branderig gevoel; het maakt vrijen er niet fijner op en dat is jammer.

Neemt de belangstelling voor geslachtsgemeenschap altijd af rondom de menopauze? Dat hoeft niet. Toch ervaren sommige vrouwen dat de zin in seks afneemt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden in de hormoonhuishouding want de hoeveelheid geslachtshormonen daalt. Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om de gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, houdt je vagina vochtig en verhoogt de seksuele lust en het progesteron heeft effect op je libido.

 

Verminderde seksualiteit door menopauze, ook geestelijk

In de overgang of niet, vrouwen hebben altijd meer tijd nodig om opgewonden te raken. In de overgang wordt dit erger omdat een vrouw met haar gedachten vaak ergens anders is of moe is door opvliegers, nachtelijke transpiratie of slecht slapen. Je focus ligt dan ergens anders. Dit is niet altijd makkelijk bespreekbaar en dat kan leiden tot teleurstellingen. Ook de leeftijd speelt een rol. Maar dat de meeste vrouwen na de menopauze niet meer seksueel actief zijn is niet waar; tot 70% van de vrouwen is zelfs vrij regelmatig actief.

Naast de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de periode rondom de menopauze worden veel vrouwen in deze periode geconfronteerd met een aantal problemen die van invloed kunnen zijn op de zin in vrijen. Als je niet lekker in je vel zit, slecht slaapt, moe bent door de opvliegers en nachtelijke transpiratie of als er veel stress is en er sociale problemen met de kinderen of ouders zijn, heeft dit natuurlijk ook invloed op het seksueel verlangen. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er veel gedaan kan worden om het libido weer te verhogen en de overgangsklachten te verminderen.

 

Verminderende seksualiteit door menopauze, wat te doen?

Blijf niet zitten met je problemen of klachten, ook tijdens de overgang is er nog genoeg te ontdekken op het gebied van seksualiteit. Maar het begint vaak met het bespreken van dit probleem met je partner. Vertel hoe je je voelt en vraag om meer tijd en voorspel. Aan de overgangsklachten is in ieder geval goed iets te doen. Als die verminderen en je daardoor beter gaat slapen en weer goed in je vel komt, merk je dat de zin in vrijen ook weer toeneemt. 

Je wilt graag een afspraak maken

Online consult handig

Veel vrouwen kiezen voor een online consult omdat je snel geholpen bent met je klachten 
Je hoeft de deur niet uit en het is net als dat je bij mij in de praktijk aan tafel zit
Het is zo gemakkelijk waarom maak je er geen gebruik van?  
Je klachten zijn echt wel serieus ook al denken wij als vrouw vaak het gaat wel over.
Natuurlijk kan je ook gewoon een afspraak maken in de praktijk.

Maak hier simpel je afspraak


Stap 1: Afspraak Boeken

  • Boek een afspraak in de online agenda [hier]. Het is eenvoudig om een geschikt tijdstip te kiezen voor je afspraak. Je hebt de keuze tussen een afspraak in de praktijk of online.

Stap 2: Bevestigingsmail en Vragenlijst

  • Na het boeken ontvang je een bevestigingsmail met een vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst helpt ons om een goed beeld te krijgen van je klachten.

Stap 3: Bespreken van Klachten

  • Tijdens ons contact bespreken we je klachten op basis van de ingevulde vragenlijst en je persoonlijke verhaal. Samen onderzoeken we de oorsprong van je problemen.

contact informatie

Waar is de praktijk:


Waalweg 21
2988 CH Ridderkerk -Rijsoord

Email:  info@ankesimons.nl

Phone: 06-10501241


KVK nr 24420922


BTW nr NL002173065B16


Algemene voorwaarden & privacy beleid


Klik hier voor routebeschrijving