In de puberteit worden vrouwen toegerust om leven door te kunnen geven, niet alleen lichamelijk ook geestelijk. Het is allang bekend dat vrouwelijke hormonen ook indirect invloed hebben op het functioneren van de hersenen.  Dus ook op gevoel, gedrag en eigen beleving van de wereld om je heen.

Eigenlijk worden we geestelijk ook opgeëist door onze hormonen. Want als oestrogeen, progesteron en androgeen geen andere rol dan die van de voortplanting zouden hebben, dan zouden deze hormonen net zo goed kunnen verdwijnen tijdens de overgang.

Als je in de overgang komt stap je langzaam uit de zorg rol. Immers we hoeven geen leven meer door te geven. Dat betekent niet dat we niet meer goed kunnen zorgen. Het betekent eerder dat je weer ruimte krijgt om voor jezelf te kiezen. Je mag weer van jezelf zijn.

Het overgangsproces richt je op de tweede helft van je leven.

Je mag nu geestelijk zelf geboren worden.

Het middelbare hart dat voor het eerst opengaat, is teder, groen en nieuw. Laat niemand er op trappen.

Leer hoe u uzelf kunt beschermen; vraag om hulp en sta uzelf toe deze te ontvangen. Open uw hart en laat het u naar uw innerlijke thuis leiden.

Hersenen en hormonen

De hersenen en de voortplantingsorganen zijn nauw verbonden door complexe terugkoppelingssystemen. De hypothalamus reguleert de productie van al deze hormonen, en wordt op zijn beurt weer door deze hormonen (en door vele andere hormonen) beïnvloed.

De hypothalamus heeft niet alleen receptoren voor progesteron, oestrogeen en androgenen (zoals DHEA en testosteron), maar ook voor noradrenaline, dopamine, serotonine en endorfine.

Deze laatste drie zijn neurotransmitters die de stemming reguleren en op hun beurt worden beïnvloed door onze gedachten en overtuigingen, en door onze omgeving.

Vandaar dat hormonen zo ingewikkeld zijn ze beïnvloeden elkaar constant.