De onzekerheid van het loslaten tijdens de overgang

Wat je loslaat is oa. de vrouw die je was maar nu niet langer kan zijn. De vaste bodem die je had is onder je voeten weggeslagen. Dit geeft een zeer onzeker en onbegrepen gevoel. De gevoelens die hiermee gepaard gaan kun je niet uitleggen aan een ander. Zelfs niet aan je partner, waardoor een gevoel van alleen zijn kan ontstaan. Dit kan zover gaan dat je denkt geen gevoel meer te hebben. Dus ook niet naar de mensen toe die voor jou belangrijk zijn.

Terugkijken op je leven

In deze periode kunnen herinneringen omhoog komen.Er kunnen twijfels boven komen. Had je iets misschien beter of wellicht anders kunnen doen.Je gaat je eigen persoonlijkheid in dit geheel anders bekijken.

Herinneringen zoals:

– je kindertijd- je puberteit- je eerste verliefdheid- je huwelijk- je kinderen krijgen- je verantwoordelijkheid- je werk

Het geheugencentrum van de hersenen

De geheugencentra van de hersenen bevatten veel ontvangers voor hormonen waarvan de spiegels in de overgang schommelen.

Herinneringen

Herinneringen liggen in onze hersenen opgeslagen. De Amygdala en de Hippocampus zijn van grote betekenis voor het ontcijferen en terughalen van onze herinnering. Het is interessant dat juist deze delen van de hersenen bijzonder rijk zijn aan ontvangers voor oestrogeen, progesteron en GnRH de hormonen die tijdens de overgang het meest schommelen. Gezien de verhoogde activiteit van deze hormonen in deze gebieden lijkt het logisch dat rond de overgang de geheugenfunctie wordt gestimuleerd. Pijn enĀ verlies die we zo lang hebben weggedrukt, kunnen plotseling overweldigend naar boven komen, zelfs als we dachten dat we er al klaar mee waren.

De eerste verdediging tegen onaangename emoties en herinneringen is vermijden er tegen vechten. Dit werkt vaak redelijk tot aan de overgang. Dan komen door verandering in hormonen verborgen vaste patronen, trauma’s en onverwerkte thema’s aan het licht. Behalve de helderheid van blik en moed om dit alles te ondergaan kan de overgang je ook helpen een stap terug te doen, om de noodzaak van de veranderingen te onderkennen en te doen wat nodig is om los te laten. Het loslaten van patronen die zich gedurende je leven hebben ontwikkeld. Zelfs de diepgewortelde patronen kunnen worden omgegooid tijdens de overgang.

Weet dat er goede plantaardige stoffen zijn die je door deze hormoonschommelingen heen kan helpen.

Je wilt graag een afspraak maken kies hier een tijdstip in de online agenda